Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Risstaket

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Risstaket är lätt att gilla. Ett smidigt sätt att bli av med mycket grenar och kvistar från trädgården. Dessutom ger ett risstaket mycket ny yta & volym för flera olika nya livsmiljöer för blandade fåglar, djur och insekter. Ganska snart efter att vi fick vårt risstaket på plats började en fågel bygga sitt bo och har följts av flera. Snokar och kopparödlor ser vi ofta i staketets närhet. Blandade insekter gillar också att hänga i staketet. När det väl börjar brytas ner och komposteras i botten hittar maskar och andra jordlevande filurer dit.

Vi slänger både färskt ris men även lite grövre grenar och ibland även stockar, brädor och nån halvrutten regel som vi får tag på. Variationen av material ger variation av risstaketets invånare.

Risstaket bjuder på skydd både för insyn och vind och kan göras låga eller höga, korta eller långa, breda eller smala beroende på hur man vill ha det. Vi gillar risstaket, tycker det fint med ett levande staket fast själva grunden är död ved 🙂

Ett risstaket skapas av pinnar, stockar, reglar, staketstolpar som slås eller grävs ner eller sätts på plintar eller dylikt på lagom avstånd både på längden och bredden. Mellanrummet fylls med kvistar, grenar, sly eller annat material man har gott om. Ett alternativ till risstaket kan vara att klä sidorna med nät/galler som även håller mindre material och använda det som en kompost för löv, ogräs osv.

Vill man inte ha så tydligt eller avgränsat staket kan man såklart bara lägga kvistar och grenar i en hög eller långsmal limpa. Blir finfina livsmiljöer för fåglar, insekter och massa annat och så småningom finfin jord. Dessutom slipper man elda upp eller köra iväg med fint organiskt material.

Lämna ett svar